8 komada za novi boravak

Imam prijedlog 8 stavki koje će vam pomoći da uz minimalni trud i budget imate novi boravak

1. Vuneni tepih u zemljanim tonovima

Odabrati novi tepih u ispravnoj veličini i boji za dnevni boravak je možda najznačajnija intervencija “unutar malog budgeta” koju možete napraviti a da vam prostor izgleda drugačije i svježe. Srednjih ili velikih dimenzija zavisi koliko kvadrata vam boravak ima tepih zauzima gotovo trećinu poda prostorije i biti će najvidljivija promjena. Inspirirajte se Hermes predivnim ručno radjenim tepisima i pronadjite nešto slično u nekom od high street dućana

2. Papirnati luster inspiriran Japanom

Japanski se stil smatra najugodnijim od svih egzotičnih stilova. Ne radi se o trendu nego o višestoljetnoj tradiciji uređenja kojeg odlikuje jednostavna geometrija, minimalizam te oda prirodi. Ako si poželite u svom boravku imati komadić tog osjećaja i japnske filozofije uređenja interijera predlažem da ga u prostor unesete u obliku lustera od rižinog papira. Skulpuralan i moćan oblikom, a mekan i ugodan u materijalu i svijetlu kojeg ispušta luster inspiriran japanskim stilom biti će pravi zen element vašeg boravka.

3. Pletena foteljia

Ako vas ovaj komad namještaja na prvu asocira na godišnji odmor i na osunčanu mediteransku terasu i miris mora pletena fotelja je baš to što vam treba u boravku. Jutarnja kava i listanje časopisa dobiti će novi kontekst

4. Veliko platno na zidu

U duhu minimalizma i poznate Miesove filozofije” Manje je više” možda je pravi trenutak da oslobodite zidove od puno manjih okvira i detalja i ostavite zid prazan da ga oplemenite sa jednim velikim platnom.  Za one sa umjetničkim talentom predlažem da se upuste u jedan DIY i posegnu za akrilnim bojama te nacrtaju svoju inspiraciju na platnu. Za one manje hrabre predlažem da navrate na godišnju izložbi studenata Umjetničke akademije i otkriju nove slikarske nade i ukrase zid sa djelom nekog od budućih poznatih slikara.

5. Organizirajte kutak za knjige sa policama

Uz kultni ikein billy ili ivar sustem polica ili skandinavski sistem metalnih zidnih L nosača i drvenih polica ne morate se upuštati u ozbiljnu investiciju a zahvat uređenja može ostaviti dojam konkretnog makeovera. Kad se uhvatite pospremanje i organizacije knjiga, časopisa i sitnih dekoracije koje su ležale pod slojem prašine i skladno ih posložite na nove police biti ćete nagrađeni ugodnim kutom za čitanje u kojeg ćete češće navraćati u trenucima opuštanja u svom domu i možda zamjeniti bing watching nekom kvalitetnom knjigom. 

6. Drvene police za časopise

Minimalistički i vrlo popularni skandinavski DiY idealan je za manje prostore u kojima nedostaje mjesta za biblioteku a kao komad namještaja ova je polica mikro biblioteka. Ovaj  maksi trend i dalje nije izgubio na šarmu. Umetnite svoje najljepše časopise, svaki mjesec novi najdraži. 

7. Konceptualna biljka

Ficus lyrata, najljepša živa dekoracija interijera. Prelijepa biljka raskošne krošnje s listovima koji podsjećaju na smokvine i tankom elegantnom stabiljkom definitivno je it biljka zadnjih nekoliko godina. Otvorite li novi broj Elle Dekorationa ili ADa vjerojatno ćete pronaći ovu ljepoticu posađenu u kamenu teglu koja podsjeća na antičke amfore u minimalističi uređenim interijerima koja svolim konceptualnim izgledu parira dizajnerskim komadima namještaja

8. Nova boja zida

Ako ste željni osvježenja zidova i tražite ugodnu boju kao alternativu bijeloj preporučam dva prekrasna tona sive i bež. Od skandinavaca se može puno naučiti o bojama i toniranju prostora. Kod njih filozofija boja kreće  da najtamnije prostore u stanu bojaju u tamnije nijanse sive ili bež a tonovi postaju svjetliji što je prostor bliže izvoru prirodnog svjetla. Za boravak vam predlažem dva nježna tona sive ili bež i preporučam da boju ne nanosite do vrha zida već da ju uokvirite (pik trakom) 15 cm od ruba stropa.