Boje


Toplo zemljane boje bile su vidjene posvuda na sajmu. Divni prigušeni tonovi maslinaste, boje terakote i raznih nijansi smedje bile su prepoznatljiva kulisa zidova ali i tekstila. 
Smeda boja definitivno doživljava veliki povratak ove godine a najzastupljenija je bila u glavnim komadima namještaja, sofama i foteljama. Ovu godinama zapostavljenu boju koja evocira šesdesete godine prošlog stoljeća ,dodatno u retro smjeru gura oblik namještaja u kojem je izdraden. 


Organički dizajn


Da se nadovežem na prethodni trend zemljanih boja ove se godine jako osjeti povratak organičkom dizajnu. Komode i police dobile su zaobljene rubove a sofe i fotelje valovite linije koje dizajnom prizivaju Secesiju.  Namještaj za sjedenje je u svom bublastom obliku tako poziva za odmor i savršeno se uklala u topli minimalistički interijer od zemljanih tonova.


Stolovi nepravilnih rubova


Stolovi koji tlocrtno izgledaju kao jaje na oko, oblak ili nažvrljana kružnica još su jedan od trendova organičkog dizajna koji se puno ponavljao na sajmu. Blagovaonski i kava stolići nepravilnih oblika tako su svojim neočekivanim oblikom postali najdinamičniji komad namještaja u prostoru.  Materijali u kojima smo ih vidjeli su bili oni lagani za modeliranje kao što su mikrocement i kamen. Kod kamena je bio naglasak na vidljivom i na opip neravnoj strukturi plohe koja izgleda gotovo sirovo, neobradjena a kod mikrocementa su prevladavali statement boje i fantastične gotovo futurističke šare.


Materijali zidova i pregrada


Posebnu pozornost na sajmu su mi privikli arhitektonski elementi štandova, materijal od kojih su bile izradjene same pregrade. Tu su se nametnula 3 materijala, betonske ploče,slagane kao ciglice, rižin papir i armirano staklo. Na mnogim štandovima uočila sam kombinaciju sva 3 materijala zajedno, potpuno su kompatibilni i divno se nadopunjuju u nekom balansu toplog i hladnog. Što se podova tiče kao alternativa tapisona često se mogla vidjeti opeka, još jedna od potvrda da je ove godine talijanska prijestolnica dizajna najavila veliki povratak mediteranskog stila. 



Sofa od Buklea


Svjetla sofa od buklea već je neko vrijeme sinonim za chic pariški stan sa visokim stropovima i chevron parketom a na ovogodišnjem sajmu bukle je preuzeo glavnu ulogu najugodnijeg materijala koji je oblagao gotovo sve dizajnerske komade za sjedenje. Sofe, fotelje, blagovaonske stolice i klupe bile su sve redom tapecirane u bukleu. Osim što materijal sam po sebi predstavlja luksuz i namještaju kojeg oblaže daje dojam udobnosti bukle je kao materijal pod opipom savršeno mekan i ugodan, materijal kojeg bi rado poželjeli imati u svim domu. 


Zamagljene granice podjela u prostoru


U duhu povratka mediteranskog stila interijera i povratku tipičnih navika koji idu s njim,  komadi namještaja i njihov raspored i dizajn kao da su zamaglili granice izmedju boravka i terase, stana i bara. 



Rasvjeta


Bilo da tražite funkcionalna rasvjetna rješenja ili umjetničke instalacije, tjedan dizajna zadovoljio je obožavatelje rasvjete svih stilova i ukusa. Od velikih predimenzioniranih lustera od raznih prirodnih materijala koji su sami po sebi bili instalacija u prostoru do pametnih arhitektonskih lampi koje svojim minimalističkim oblikom kao da su dovedene do granice vidljivosti uopće. Kad podvučem crtu mogu reći da je dizajn rasvjete ove godine otišao u dva smjera. Prvi koji naglašava dizajn u službi korisnika i vizualnog obogaćivanja prostora i onaj drugi koji pomiče tehničke granice projektiranja rasvjete.



Održivost


Jedan od onih izraza koji se vežu uz razne grane industrije postao je jako prisutan i snažno promoviran i u dizajnu namještaja. Što zbog sve prisutnijih klimatskih promjena, što zbog velikog zasićenja konzumerističkim načinom života, polako postaje jasno da moramo postati održivi pa su tako ove godine i izlagači na sajamu poslali svoju poruku i potporu tom rastućem trendu. Ekološki i reciklirani materijali kao što su bambus i reciklirana plastika, staklo, aluminij beton i terazo postali su tako glavne zvijede štandova i instalacija.