Tolix stolica

Svatko tko je posjetio Pariz i pariške bistroe sigurno je primjetio ove stolice. Barske ili niske sa naslonom, u boji čelika ili u jednoj od 22 dugine boje ove stolice teško prolaze nezamijećene.

Oni drugi koji su svoj prvi kontakt sa ovim stolicama dobili preko fotografija chic interijera duguju uslugu dizajnerima interijera koji naprosto obožavaju ovu stolicu.

Njena povijest počinje početkom 20. stoljeća sa Xavierom Pauchardom, francuzom koji je 1907. otkrio galvanizaciju i pokrenuo tvrtku koja je izrađivala proizvode tom metodom. 1934. godine kreirao je ovu stolicu poznatiju pod imenom Marasis A chair. Stolica je prvobitno bila namijenjena da se koristi u tvornicama i na brodovima, međutim stolica se uskoro počela pojavljivati u kafeima i barovima diljem francuske i postala njihov zaštitni znak.

No nije se zaustavila tu. Uskoro je ušetala u intimnije okruženje doma i vrta i tu postala obožavana. Što zbog izbora boja u kojima dolazi, što zbog jednostavnosti oblika ova stolica pristaje u svaki interijer. U sivoj boji čelika i uz rustikalni stol daje prostoru industrijski štih dok uz moderan stol čistih linija čini prostor izrazito modernim i elegantnim. U jednoj od 22 dugine boje stolica odiše pop-artom a da je sa sve 4 noge ušetala u mainstream krug dokazuje i činjenica da je čak IKEA napravila vrtnu stolicu u plastičnoj varijatni koja neodoljivo podsjeća na Tolix. Stolica se i dalje ručno izrađuje u Francuskoj.

Posjetite njihovu službenu stranicu Tolix

Ivana Niskota

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *