Stan u Stockholmu

Iako svakodnevno kroz blogove konzumiram velike količine skandinavskih interijera moram reći da stanovanje u jednom takvom žurnalskom stanu nudi jednu potpuno novu dimenziju. Mješavima topline prirodnih materijala i elegancije metalnih, zlatnih (i crnih) dekoracija rustikalnih ogledala, bašunastog tapecirunga te savršenog aranžmana svakog pojedinog detalja u stanu.  Svaki kutak prostora je dobro promišljen pa dijelim s vama što sam naučila u 5 dana Stockholmskog interijerskog retreata.

Svaka prostorija stana je obojanu u svoju nijnasu sive. Skandinavci su eksperti sa sivom kao Eskimi sa bijelom. Zajednička crta svih soba je da siva boja seže 20cm ispod stropa te da je na podu okvirena jednako visokom stilskom bijelom lajsnom. Sive se međusobno nadopunjuju te se gradiraju od tamne do svijetle prema prostornim funkcijama. Spavaća soba je najsvjetlija gotovo bijela dok je ulazni prostor najtamniji.

Daske za rezanje u svim dimenzijama, oblicim i materijalima. Kamen u više dekora daska duguljastog oblika. Neizostavne su držaći svijeća. 100% hygge.

Radijator u centralnoj prostoriji je sakriven drvenom oplatom i ukrašenu  stilskim profilacijama. Instalacija koja oblikom asocira na ognjište kamina može se demontirati po potrebi kako bi se pristupilo radijatoru sa gornje strane a na njegovoj klupčici su naslonjeni ogledalo, knjige, lampica i dekorativni detalji.

Parket je sirov. Nema laka samo vosak kao zaštita od habnja što možda djeluje kao teže za održavanje međutim prekrasno je osjetiti prirodan materijal pod bosim nogama.

Ostavljaju kablove od struje vidljivima međutim uredno su provedeni uz lajsne i po zidovima. Uz to žice su tanke i sjajne.

 

Foto: Ivana Niskota

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *